Svätý Anton, Penzión Starý hostinec

Jeleň na smotane s karlovarskou knedľou 

Na prípravu potrebujeme:

600 g jelenieho mäsa 
50 g solenej slaniny 
100 g mrkvy
50 g zeleru
50 g petržlenu
1 cibuľu
1 citrón
3 lyžice rastlinného oleja 
4 guľôčky čierneho korenia
2 bobkové listy
2 guľôčky nového korenia
2 lyžice cukru
3 lyžice octu 
1 lyžicu horčice
300 ml smotany na varenie 
100 ml kyslej smotany 
soľ (podľa chuti) 
2 lyžice brusnicového kompótu

Mrkvu, zeler a petržlen očistíme, nakrájame na kocky a ošúpanú cibuľu nadrobno. Umyté a očistené mäso prešpikujeme slaninou pokrájanou na rezance. Citrón dôkladne umyjeme, nastrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. V hrnci (vhodný je aj tlakový hrniec) rozohrejeme olej, zo všetkých strán na ňom opečieme prešpikované mäso a odložíme nabok. Do toho istého hrnca s olejom pridáme všetku koreňovú zeleninu, celé korenie, bobkový list a cukor. Zeleninu na cukre skaramelizujeme, potom pridáme cibuľu, opražíme, a nakoniec vmiešame horčicu a ocot. Zalejeme vodou, privedieme k varu a vložíme doň opečené mäso. Ak máme čas, necháme mäso v náleve odležať do rána. Ak nie, hrniec s mäsom vložíme do rúry rozohriatej na 165 °C a pečieme asi 1,5 hodiny alebo dovtedy, kým divina nie je úplne mäkká (v tlakovom hrnci ju varíme asi 40 min  ). Mäkké mäso vyberieme a zatiaľ odložíme nabok.
Vývar necháme zredukovať tak aby vyzeral ako hustá polievka .Nato ju rozmixujeme v mixéri  a nakoniec vmixujeme aj smotanu. Ochutíme citrónovou šťavou, soľou, prípadne podľa chuti ešte aj cukrom a octom.
Mäso nakrájame na plátky a prehrejeme v omáčke.

Karlovarská knedľa

250 g starších žemieľ 
100 - 200 ml mlieka 
2 vajcia, štipka soli 
20 g masla 
40 g krupice alebo hrubej múky 
1 lyžička posekanej petržlenovej vňate 
štipka muškátového orieška (2 strúhnutia)

Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a soľou a nechám odstáť asi 5 minút, aby nasiakli. Potom vmiešame.
Rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať,  rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, vložíme ju do namočeného a potom vyžmýkaného a olejom potretého plátenného obrúska. Po ovinutí knedle obrúsok na oboch koncoch zviažeme niťou tesne pri koncoch cesta. (Cesto môžeme zabaliť aj do fólie na potraviny.)
Varíme vo vode cca 20 minút. 
Ak nechceme zašpiniť obrúsok, stačí vytvarovať gule, ktoré varíme priamo v osolenej vode.

1. séria - Ďalšie epizódy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettera TV JOJ a dostávajte novinky zo zákulisia relácie Áno, šéfe! z prvej ruky.

Používaním stránok prevádzkovaných TV JOJ súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.